Ryue Nishizawa – House and Garden

E 23
Ryue Nishizawa – House and Garden
típus
hely
dátum
tervező

Nishizawa ezúttal a kert, a külső és a belső terek integrálására tesz kísérletet. A kísérlet sikeressége nagyban függ a lakók elszántságától: a növényeket folyamatosan gondozni kell, a kültérből elérhető fürdőszoba használatához pedig télen némi bátorság szükséges.

Az ötszintes épület két újságírónő otthona és irodája, átmenet a lakás, a munkahely és a kollégium között. A szomszédos épületek harminc méter magasak, a telek mindössze négy méter széles. A ház csupán betonfödémek és üvegfalak váltakozása, így lehetett elérni, hogy a szűkösnek és sötétnek ígérkező teret minél nagyobbnak és világosabbnak érezzük.

A szendvicsszerű házban a középső szintre került a fürdő, alá és fölé egy-egy háló, a szélekre a közösségi terek: a földszintre az egyterű étkező, konyha és nappali, legfelülre a közös tetőterasz. A helyiségek közötti tereket a kert tölti ki. Minden helyiségnek saját kertkapcsolata van, a lakók bármikor kimehetnek levegőzni, még a tárgyalóból vagy a fürdőszobából is.

A ház utcai homlokzatát a cserepes növények összefüggő vertikális kertként takarják, de a privát terek lehatárolásában függönyök is segítenek. A ház még így is meglehetősen nyitott marad, a szomszédos épületek felől semmi sem korlátozza a belátást.