Steven Holl – Stretto House

C 11
Steven Holl – Stretto House
típus
hely
dátum
tervező

Charles Price műgyűjtő a Frank Lloyd Wright által tervezett oklahomai Price Towerben nőtt fel, amelyet a nagyapja építtetett. A különleges alaprajzú toronyház olyan meghatározó lett számára, hogy amikor maga szeretett volna családi házat építtetni, teljesen szabad kezet adott az építésznek. 

Az építési telken keresztülfolyó patak betongátak hatására három helyen is kis tóvá duzzad. Ezt a jelenséget állította párhuzamba Holl a zenei sztrettóval, ahol az egymás utáni zenei egységek – az átbukó vízhez hasonlóan – egymással átfedésbe kerülnek, majd úgy döntött, hogy Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című darabjára tervezi a házat. 

Hat hónap alatt el is készült a 700 négyzetméteres, két hálószobás Stretto House terve, amely Bartók művével egyezően négy részre tagolódik. Minden rész egy-egy csiszolt beton falazóblokkból épített, zárt, ortogonális, duzzasztógát jellegű kiszolgálóegységből (lépcsők, konyha, fürdők) és egy azt követő könnyed, íves, függönyfalas, acélszerkezetes közösségi térből (nappali, étkező, kiállítótér, iroda) áll. Az utolsó ilyen téren a patak is átfolyik, összekapcsolva az épített „sztrettót” a természetessel. A ház koncepcióját erősíti az átbukó, íves tetőidomok és a „folyékony” anyagok (öntött üveg, monolit beton, öntött terrazzo és rogyasztott üveg) használata is.

2015-ben az új tulajdonos az épületet felújította és egy új szárnnyal bővítette. Idő és pénz szűkében a rekonstrukciós terveket Holl helyett Max Levy készítette, aki az eredeti projektben helyi partnerként vett részt.