Paul Schmitthenner – Gartenstadt Staaken

C 07
Paul Schmitthenner – Gartenstadt Staaken
típus
hely
dátum
tervező

A Gartenstadt Staaken (Staaken kertváros) az első világháború alatt, 1914 és 1917 között épült fel a német Belügyminisztérium megbízásából. Az akkor 29 éves Paul Schmitthennerre bízták, hogy munkáslakótelepet tervezzen a közeli Spandauban működő fegyvergyár dolgozói számára. A 35 hektáros területen a fiatal építész 793, túlnyomórészt sorházas lakásban ötezer lakónak teremtett korszerű otthont.

A beépítés módja és az  épülettervek egyaránt újszerű elveket követtek. Az elsődleges szempontok a költséghatékonyság, a gyors kivitelezhetőség, a puritán formavilág, a racionális térszervezés és a variabilitás lettek. A munkások az addigi silány lakhatási körülmények közül hirtelen modern, komfortos lakókörnyezetbe kerültek. A lakótömbök mellett középületek is létesültek: két üzletház, két iskola, egy vendéglő, egy evangélikus templom parókiával, egy közösségi ház, egy pékség és egy tűzoltóság. 

Schmitthenner öt háztípust dolgozott ki, és ezek variálásával hozta létre a racionális térszerkezetű lakótelepet. A stilisztikai alapvetésekhez az építész a német barokk és klasszicista lakóház-építészetet tanulmányozta, amelyekből erős absztrakciókon keresztül jutott el a racionális, puritán végeredményhez.

A környezet további humanizálásának céljából a lakóházak alaptípusait egyedi részletekkel mozdította ki az egyformaságból. Anyaghasználatában alkalmazkodott a helyi hagyományokhoz; a lakóházak vakolt, a középületek téglaburkolatos homlokzatokat kaptak. A Gartenstadt Staaken az 1920-as évektől kezdve kibontakozó német kertvárosi és szociális lakásépítés mintapéldájaként szolgált.