Manuel Copado – Solimar Building

C 08
Manuel Copado – Solimar Building
típus
hely
dátum
tervező

A Solimar (nap és tenger) Building a még kapitalista Kuba egyik első modern épülete. Dinamikus homlokzatképzése és némely ornamentális részlete (pl. a főbejárat díszítései) az art deco nemzetközi, áramvonalas stílusához köti.

A hagyományos koloniális eklektika közegében megjelenő, nyolcemeletes társasház nemcsak magasságával, de plasztikai megformálásával is ellenpontozza a környezetét. Manuel Copado az épületet öt egyforma, mellérendelt tömegre osztotta, melyek fűrészfogas elrendezésben sorolódnak a trapéz alakú telken. Az öt egységet hullámzó vonalban végigfutó erkélyek fogják össze, amelyek fő funkciójukban a lakások megközelítését szolgálják.

A tömör mellvédek hullámzó plasztikája és a köztes negatív terek árnyéksávjai szakítanak a lyukfalas homlokzatképpel, és új, dinamikus, egyszersmind súlytalanul könnyed épülettömeget eredményeznek. Copado az öt épülettraktus mellérendeltsége érdekében lemond a főbejárat építészeti kiemeléséről, és a hangsúlyt a bejárati kapuzat gazdag díszítésével adja meg. Az épületegyüttes bütüjét egy szintén áramvonalasan ívelt zárótömeggel artikulálja. A földszinti lakások előtti közlekedőtereket az utca forgalmától csupán jelzésszerű mellvédfalak választják el, így az épület dinamikusan oldódik a közlekedés szövetébe.