John Lautner – Arango House

C 10
John Lautner – Arango House
típus
hely
dátum
tervező

Az Arango House Jeronimo Arango üzletember megbízásából épült fel, mindössze egy év leforgása alatt, 1972 és 1973 között. Az Acapulco-öböl fölött emelkedő, meredek hegyoldalra komponált vasbeton térplasztika magán hordja a Wrighthoz köthető organikus építészet, valamint a 1930-évektől folyamatosan jelenlévő streamline moderne stílus fontosabb karakterjegyeit. John Lautner tervezői koncepciója szerint a hullámzó formaegyüttes organikusan kapcsolódik a környező természet folytonos áramlásába. 

A kompozíció vezérmotívuma a monumentális, ívelt vasbeton tető, amely a panoráma irányában emelkedve, könnyedén lebeg az épület zárt tömegei fölött. Az emeleti szint a tulajdonképpeni nappali zóna, amely bizonyos kiszolgáló funkciókat leszámítva nyitott, de fedett tér. Az épület eleve meglévő monolitikus hatását fokozza, hogy a bútorzat szerkezetei is vasbeton elemekből állnak. A hatalmas teraszt áramoltatott vizű medence-sáv veszi körül, amelynek feszített víztükre egybeolvad a Csendes-óceán végtelenjével. Ezzel a gesztussal Lautner elkerüli a kilátást megzavaró korlát alkalmazását. A medence-gyűrű fölött három, szintén korlát nélküli vasbeton híd biztosítja az átjárást. Az alsó szinten helyezkedik el az öt hálószoba, a közösségi tér és a személyzeti lakrész. A kapcsolódó terasznál növények telepítésével sikerült kiváltani a korlát funkcióját.

Az épület puritán anyaghasználatát a beton és a kő, kisebb részben az üveg dominálja. A projektben sikeresen talált egymásra a megrendelői forrásbőség és a poétikus tervezői kreativitás.