Aldo Rossi – Villa Alessi

C 26
Aldo Rossi – Villa Alessi
típus
hely
dátum
tervező

Alessandra és Stefano Alessi, valamint két gyermekük számára tervezte Aldo Rossi ezt a kastélynak is beillő épületet. A projekt egy meglévő villa átalakításaként jött létre, amelynek során a fő falszerkezetek megmaradtak ugyan, de összhatásában és részleteiben teljesen újszerű, a posztmodern gondolatkörben megfogalmazott alkotás jött létre.

A stílus-eklektika egymás mellé rendeli a középkori várépítészetet, Andrea Palladio reneszánsz villaépítészetét, a klasszicizmus formáit és a modern építészet racionalizmusát. A villa fő morfológiai karaktereként két, négyzet formátumú végfal fog közre egy dongafedésű központi tömeget.

A Lago Maggiore partján lévő, 2250 m2-es telek felső határán álló ház az út felé erődszerűen zárt homlokzatot mutat. A klasszicista hatású főbejárati portikusz alapmotívuma két markáns gránitoszlop és a rajtuk nyugvó zöld acélgerenda. A terepadottságokból adódóan a kert felőli homlokzat az utcai frontnál egy szinttel magasabb. A beépített 560 m2-en tágas étkező és konyha, nappali, négy háló, öt fürdő, valamint a szükséges kiszolgálóhelyiségek kaptak helyet. A bejárati előkert alatt tágas, zöldtetős garázs létesült.

Rossi a kilátásra két loggiát és egy tetőteraszt szervezett. A terrakotta tartóoszlopok – Palladiót megidézve – a homlokzat teljes magasságában végigfutnak. Az épület kőburkolata a helyi bányából származik és ottani megmunkálási technikával készült. Az enteriőrök bútorzata, nyílászárói, burkolatai minőségi anyagokból (amerikai cseresznye, kő- és márványburkolatok), gondos kivitelezéssel készültek. A Villa Alessi poétikus, már-már romantikus jellegével markánsan eltér Rossi korábbi szikár, neoracionalista irányvonalától.