Sou Fujimoto – House NA

E 18
Sou Fujimoto – House NA
típus
hely
dátum
tervező

A fa, a fán való élet ihlette a 21 különálló és különböző magasságban lévő födémlemezből álló épületet. Ahogy Fujimoto mondja „A fában az az érdekes, hogy a helyek nem hermetikusan zártak (…) A fehér acélvázas szerkezet önmagában nem hasonlít egy fára. De az az élet, amit élünk, és a pillanatok, melyeket ebben a térben megtapasztaltunk, annak a téri gazdagságnak egyfajta kortárs adaptációja, amit még fákon élő őseink tapasztalhattak.”

A fiatal pár 84 négyzetméteres háza egyszerre egy nagy szoba és sok kis apró szoba együttese, amelyek között fix és mobil létrák biztosítják a közlekedést, és függönyök a térelválasztást. A 2-8 négyzetméteres, különálló födémek a nagyvonalúan kezelt programnak köszönhetően változatos tevékenységek terei; a bútor-méretű lemezek ülőhelyek és munkafelületek, miközben legtöbbször közlekedésre is szolgálnak.

A ház irreálisan vékonynak tűnő, mégis kellően merev szerkezetét 55×55 mm-es tömör acéloszlopokból és 32×65 mm-es gerendákból hegesztették Jun Sato számításai alapján.