FEMA készház

S 08
FEMA készház
típus
hely
dátum
tervező

Amikor a Katrina hurrikán gátakat átszakítva, 217.000 házat tönkretéve átvonult New Orleans felett, még mindenki azt gondolhatta, hogy a FEMA (Federal Emergency Management Agency) ura lesz a helyzetnek. A közel 5 milliárd dolláros évi költségvetésű szervezet dolga a menekítés megszervezése és ideiglenes lakóhelyek biztosítása volt, és ehhez rendelkezésre is állt a megfelelő mennyiségű lakókocsi (FEMA Travel Trailer) és készház (FEMA Mobile Home).

Hogy mindez mégsem így történt, annak a szervezetlenség és a bürokratizmus volt az oka. Akinek nem volt autója, ott maradt a legveszélyeztetettebb területeken, miközben a vonatok és buszok üresen hagyták el a várost. A jelentkező segélyszervezetek legtöbbjét biztonsági jogszabályokra hivatkozva elutasította a FEMA. A lakókocsik és a készházak nagy részét nem használták fel, mert a szabályok értelmében árvízveszélyes területeken nem alkalmazhatók, a menekülteket inkább szállodákban helyezték el.

Maguk a FEMA házak fából készülnek, egy traktusosak, méretük elég változatos: a szobák számától függően 3,6-4,2 méter szélesek és 10-20 méter hosszúak. Amikor nincs vészhelyzet, sok ezer társukkal együtt várják, hogy egy sima, frissen közművesített területre vontassák őket.