Yanomami shabono

V 06
Yanomami shabono
típus
hely
népesség

yanomamik koncentrikus körökre osztják a dzsungelüket. A legkisebb egységük a 15-60 méter átmérőjű shabono, ahol a függőágyaikkal szűkebb családonként csoportosulva, de együtt él a 40-300 fős közösség. A shabonón belül egy gazdasági és politikai egységet alkotnak, lehetőleg a nagycsaládon belül házasodnak (gyakori a többférjűség), de kapcsolatban állnak más (1-10 napi járásra lévő) yanomami közösségekkel is.

A keményfa vázú, akár 5-6 m belmagasságú, liánokkal átfont és levelekkel fedett shabonót egy-két évente újra kell építeni a kártevők és a heves esők, szélviharok miatt. Ekkor a régit sokszor felégetik. Az új shabono felépítése a férfiak dolga, de mindenki csak a saját családjának szükséges körcikket építi meg, ezek sorolásából alakul ki a teljes, körszerű lakóhely.

shabono körüli körülbelül 5 km-es kör a növénytermesztés, a halászat és a hajnali/alkonyati vadászatok területe. A következő, 10 km-es körön belüli terület az egyéni vadászatok és a napi gyűjtögetés helye. A legnagyobb gyűrű a shabonótól 10-20 km-re terül el, a yanomamik shabono helyett átmeneti hajlékokban töltik az év harmadát-felét, ez a több hetes közös vadászatok és gyűjtögető expedíciók területe.