Xingu maloka

V 08
Xingu maloka
típus
hely
népesség

A Xingu folyó mentén hatalmas, csarnokszerű (30-40m hosszú, 15-16m széles, 9m magas) kunyhókban élnek bennszülöttek. Az Aweti, a Kalapalo, a Yavalapiti és további 13 törzs él a Villas-Boas testvéreknek köszönhetően a Xingu rezervátum (Parque Indígena do Xingu) területén. Az eltérő nyelveken beszélő, önálló identitású törzsek egymással kereskednek, házasodnak és vannak közös ünnepeik is. Mind hasonló földművelő, halászó-vadászó, gyűjtögető életmódot folytatnak, és egymáshoz nagyon hasonló kör alakú falvakban élnek. A tisztás köré favázas, pálmalevelekkel fedett házakat építenek. Az új kunyhót kezdeményező férfi és a fiútestvérei, rokonai fél év alatt készülnek el az új malokával, ahová majd az építkezők költöznek családjukkal, akár harmincan is.

Az ablaktalan kunyhón két ajtó van, szinte egymással szemben, egy a közös tér, egy pedig az erdő felé. Bent az ajtók közelében, ahová még beszűrődik egy kis fény, együtt dolgoznak, középen együtt főznek a nők. A családok függőágyaikkal kisebb halmazokat alkotnak a saját tűzhelyeik körül. A tér alapvetően nyitott, de van hely az elvonulásra serdülők, kisgyermekes családok, friss özvegyek számára is.

Egy maloka körülbelül másfél évtizedet bír, a következőt már a közeli új faluba építik. A költözés nem csak a kunyhó amortizációja, de a föld terméketlenebbé válása miatt is szükséges.