Robert Venturi, Denise Scott Brown – Trubek-Wislocki Houses

C 36
Robert Venturi, Denise Scott Brown – Trubek-Wislocki Houses
típus
hely
dátum
tervező

A két tengerparti épületet Robert Venturi és állandó tervezőtársa, Denise Scott Brown a Trubek és a Wislocki családok részére tervezte. A két épület távolsága elég nagy a szabad telepítés érzetéhez, stilisztikai hasonlóságuk miatt mégis egy épületpár benyomását keltik.

Első megközelítésben a környék tradicionális halászházainak vernakuláris karakterét látjuk rajtuk: egyszerű, zsindelyfedéses nyeregtetőt, zsindelyburkolatú falakat és klasszikus, keresztosztású ablakokat. Az épületek belső szerkesztése azonban többféle meglepetéssel is szolgál. Mivel a keleti oldalon álló Trubek-ház rendhagyóbb kialakítású, ezen mutatjuk be Venturiék lényegi megfontolásait.

A betontalapzattal kiemelt földszintre rejtett előlépcsőn jutunk. Venturi itt ugyanazt a kettős homlokzatot hozta létre, amelyet az ikonikussá vált Vanna Venturi House-on már bemutatott. Ez a gesztus kulisszafallá értelmezi át a külső homlokzatsíkot, ezzel is jelezve, hogy a tervező szakít a külső és belső leolvasható kapcsolatával. A kettős homlokzat lehetővé teszi a födémsíkoktól független, mélységben megduplázott ablaknyílások kialakítását.

Posztmodern többértelműséget hoz létre a gyermekrajzokra emlékeztető, egyszerű külső és a bonyolult, sokrétegű belső közötti szándékolt aszinkron. A bejárati homlokzat Palladiót idéző, historizáló szerkesztése például egy földszintes házat mutat tetőtér-beépítéssel. Ehhez képest a földszint fölé – bonyolultan komponált lépcsőrendszerrel – két emeleti szint került. A szokatlanul nagy ablaknyílások – léptékérzetünket megtévesztve – a valódi méreténél kisebb épületet sugallnak.

Venturi a Trubek-ház egyediséget hangsúlyozó, posztmodern térszerkesztésével a nemzetközi modern mozgalom szerinte túlzottan sematizált és személytelen univerzalitását ellenpontozza.