Richard Rogers – Rogers House / Wimbledon House

C 05
Richard Rogers – Rogers House / Wimbledon House
típus
hely
dátum
tervező

A fiatal Rogers az épp nyugdíjba vonuló szüleinek tervezett, egy kisebb és egy nagyobb épületből álló lakóháza valójában egy világmegváltó projekt mintadarabja. Az eredeti elképzelés egy olyan rendszer létrehozása volt, ahol a szabványos méretű, megfizethető elemek a végtelenségig sorolhatók, így a ház később bővíthető, vagy akár visszabontható, az elemek újrahasznosíthatók, a belső tér átalakítható.

A ház szerkezetét a pontalapokra helyezett, 3.4 méterenként sorolt 13 m fesztávú I-acél keret adja. A teret oldalirányban műanyag bevonatú, alumíniumburkolatú szendvicspanelek határolják, a cső két végét üvegfal zárja le. A vékony (eredetileg 5, ma 7.5 cm vastag) panelek nyílásait beépített buszablakok és buszajtók adják. Az épületek belseje koncepcionálisan egy-egy nagy tér, amelyet a vizesblokk és eltolható válaszfalak tagolnak.

A világmegváltás – ahogy a mellékelt világ mutatja – elmaradt, azonban a terv értékét felismerve a prototípus a 2010-es években műemléki védettséget kapott. Nem sokkal később a Rogers család az épületegyüttest a Harvard Graduate School of Designnak ajándékozta. A GSD a gondos felújítást követően a Richard Rogers Fellowship rezidenciaprogramot működteti az épületben.