Musgum kunyhó

V 22
Musgum kunyhó
típus
hely
népesség

Az elszórt, egészen kicsi musgum falvakat nagycsaládok lakják. Az építmények és tömör kerítések váltakozásával kialakított kerek település kapujának két oldalán a férfiak házai, hátul, körben a nők hálóhelye található. Ezek 5-7 méteres átmérőjű, 9 méter magas épületek. Minden nő szobájához tartozik egy kör alakú terasz, a közelben egy 3-4 méter átmérőjű konyha (habár a száraz évszakban kint főznek!) és egy 1 méter átmérőjű magtár. Az utóbbi aljába gyakran tyúkólat építenek. A férfiak magtára dekoratív, 2-3 méter széles és az udvar közepére, emelvényre építik.

A parabolához közeli alakú, kizárólag földből és vízből épített házak önhordóak. Az építésükhöz nincs szükség szerszámokra, kézzel elkészíthető az egész. Alapozás nélkül a döngölt földre kezdik építeni, derékmagasságig szalmával keverik, és kicsit vastagabbra is építik a falakat, ezután kezdik a kupola ívét felvenni.

A kunyhók rendszeres karbantartása elengedhetetlen, de a külső struktúra azon túl, hogy a vízelvezetést szabályozza, beépített létraként lehetővé teszi a ház megmászását. A ház tetején füstlyukat hagynak, amit az esős évszakban szalmával fednek le. A fenti nyílás a légáramlást is segíti, a vékony falak ellenére hűvösebb van az épületekben, mint kint.

A kunyhók furcsa, kulcslyuk alakú bejáratának egyszerű a magyarázata: éjszakára be kell hogy férjenek a tehenek. A bejárattal szemben a marhák, az ajtótól jobbra a kecskék és a birkák számára építettek ki egy alacsonyabb fallal leválasztott, homokkal felszórt területet. A lakók az ajtótól balra, alulról fűthető földágyon alszanak.