Matti Suuronen – Futuro House

C 14
Matti Suuronen – Futuro House
típus
hely
dátum
tervező

A Futuro House-t Matti Suuronen 1968-ban tervezte mobil hétvégi ház céljára. A dizájn magán hordja a ’60-as, ’70-es évek technikai civilizációba vetett hitét, az űrkorszak és a sci-fi világának sajátos hangulatát.

A 8 méter átmérőjű és 4 méter magas forgási ellipszoid a Földre éppen megérkezett repülő csészealj képét mutatja. A feljutást biztosító lehajtható előlépcső is az űrhajózásból származik. Az épület formanyelve közelebb áll a karosszéria-tervezéshez, mint a hagyományos építészetéhez.

Szerkezetét és bútorzatát szinte kizárólag üvegszálas poliészter alkotja, a külső térhatároló kéregben 50 mm vastag poliuretán hőszigeteléssel. Az épület előregyártott elemekből áll (16 főelem és tartozékok), amelyeket vagy a használat helyszínén szereltek össze, vagy műhelyben, és onnan kamionnal, illetve helikopterrel juttattak a kívánt helyre. Az ellipszoidot négylábú acélkeretre ültették, így négy beton pontalap elegendő volt a telepítéshez.

A Futuro házak enteriőrjei egy viszonylag tágas központi nappalinak, egy hálófülkének, vizesblokknak, minikonyhának és tárolóknak adnak helyet. Az elkészült példányok alaprajzi konfigurációi nagy változatosságot mutatnak. A belső padlófelület 50m2, de az ívelt térhatárolás miatt a hasznos alapterület ennek csak a fele körüli. A sorozatgyártás első néhány  intenzív éve után az olajválság megtörte a projekt lendületét, így világszerte összesen száznál kevesebb példány készült belőle.