Louis Kahn – Korman House

C 33
Louis Kahn – Korman House
típus
hely
dátum
tervező

Vannak építészek, akik alig várják, hogy minél nagyobb munkákon dolgozhassanak, de Louis Kahn már befutott építészként is tervezett időnként családi házakat a nagy középületek mellett. A fiatal Toby (29) és Steve Korman (31) a legendák szerint nagyon rokonszenvesek voltak Kahnnak, így hamar sikerült meggyőzniük, hogy vállalja el a ház megtervezését kettőjük, három kisgyermekük, kutyájuk és aranyhaluk számára a családi birtokról leválasztott 1,6 hektáros (16 ezer négyzetméteres) telekrészre. 

A tervezés úgy indult, hogy Kormanéknak meg kellett válaszolniuk Kahn kérdését: „Hogyan akarod élni az életed?” A négyoldalas válasz kitért az ötfős család életmódjára, az egyes családtagok személyiségére és elképzelésükre a jövőről. Két év alatt elkészült a legutolsó csomópontra is kitérő terv, majd alig több, mint egy év alatt meg is épült Kormanék új otthona, az ideális amerikai vidéki ház, gondosan válogatott anyagokból. A beton alapozást, a három robusztus, nyerstégla kéményt és az üvegfelületeket leszámítva minden fából épült: duglászfenyő gerendák, cédrusfa külső burkolat, borovifenyő mennyezet, fehér tölgy padló és bútorok.

A közel 650 négyzetméteres, pince + kétszintes ház hagyományos elrendezésű. A földszinten helyezkednek el a közös terek, a megszokott nappali-étkező-konyha hármasán kívül van játszószoba, vendégszoba, den (amerikai típusú pihenő-, hobbi- vagy dolgozószoba), és számos kiszolgáló–tároló helyiség. Az emelet a szűk családé, a két fürdőszobás szülői hálón kívül, további négy, saját fürdős szobát találunk.

Az épület elkészülte után fél évvel Kahn szívrohamban elhunyt, így lényegében ez lett az egyik utolsó munkája. A házban ma Toby és Steve egyik fia, Larry él a családjával, és gyakran látnak vendégül építészcsoportokat, ahogy azt a családfő már kisgyermek korától megszokta.