Kumiko Inui – Apartment I

E 29
Kumiko Inui – Apartment I
típus
hely
dátum
tervező

A kicsi, 8×6 méteres belvárosi telekre társasházat kellett tervezni öt darab 20 négyzetméteres lakással, így a terv nem is szólhatna másról, mint a kényszerhelyzetek továbbgondolásáról. A beépítési és benapozási szabályokból következő lehető legnagyobb térbe éppen belefért öt, mindössze 210 cm belmagasságú emelet, de ez is csak úgy, hogy a legalsó szintet félig földbe kellett süllyeszteni. Az alapterület szintenként 25 négyzetméter lehetett, ebből mindössze 5 juthatott a lépcsőháznak: ide csak egy előre-hátra ugráló egykarú lépcső fért be. Az így kialakuló U- és O-alaprajzú lakások legfontosabb terei lent az északi utcára, fent az alacsony hátsó szomszéd felé néznek.

Az épület tartószerkezete a lépcsőház, a konzolosan kinyúló födémek a lakás legszélesebb részén is mindössze 180 cm szélesek. A padlótól plafonig üvegezett helyen olyan érzésünk lehet, mintha egy szikla peremén állnánk, a kis alapterület ellenére mégis nagy térben érezzük magunkat.

Habár minden csupa üveg, az épület mégis rejtélyes marad: az elforgatott alaprajzok miatt az azonos funkciók szintenként máshová kerültek, így kívülről nehéz megmondani, hogy társasházat vagy egyetlen lakást látunk.