Juliaan Lampens – House van Wassenhove

C 34
Juliaan Lampens – House van Wassenhove
típus
hely
dátum
tervező

Juliaan Lampens elmondása szerint az 1958-as brüsszeli világkiállítás hatására a belga építtetők nyitottabbak lettek a modernista építészetre, így idővel ő is talált progresszív megrendelőket a genti agglomerációban, hogy végül a következő évtizedekben harmincnál is több háza épüljön meg a környéken.

Ezt a jellegzetesen lampensi karakterű házat és bútorait az építész egy egyedülálló középiskolai tanár, Albert Van Wassenhove megbízására tervezte, az egyik leggazdagabb flamand település luxusingatlanjai közé. A geometriai alapformákból – kör, háromszög, négyzet – építkező, bunker-jellegű, szoborszerű ház egyetlen áramló tér, amelyet szintugrások és parapetfalak tagolnak. Lampens ezzel kísérletet tett a lakás-élmény újradefiniálására. A barlang-archetípusként is értelmezhető ház a bejárat felől zárt, a nappali-étkező oldalán nagy üvegfelülettel nyit a természet felé, sőt, a karakteres vízgyűjtővel ki is hangsúlyozza azt. 

A tulajdonos 2012-ben elhunyt, az épületet a Genti Egyetemre hagyta. Jelenleg a Dhondt-Dhaenens Múzeum kezeli, 2015-ben minimálisan felújították, és hogy megőrizhessék eredeti funkcióját, az év nagyobb részében rezidencia programot működtetnek benne, kisebb részben pedig Airbnb-n keresztül bárki számára bérelhető. A 2017-ben műemléknek nyilvánított épület évente néhány hétvégén múzeumként látogatható.