Az irokéz (Iroquois) szó egy ellenséges törzstől, az algonkinoktól ered, és gyilkos népet jelent. Saját nevük (Haudenosaunee: akik a hosszú házakat építik) barátságosabb, és szemléletesen különbözteti meg őket az általában kunyhókban (wigwamwickiup) és sátrakban (tipi) lakó többi indián törzstől.Amíg a hosszúházakat használták, mindegyikben egy klán, általában 10 család élt, de néha ennek a többszöröse is. A házban a nők voltak az urak, ők örökölték a családi vagyont. A férj költözött hozzájuk (nem fordítva), és ha nem bizonyult elég szorgalmasnak, különösebb vita nélkül elküldhették.

A nők dolga volt a gyereknevelésen és a házimunkákon kívül a gyűjtögetés és a növénytermesztés (kukorica, bab és tök), a férfiak tanácskoztak, harcoltak, vadásztak és halásztak, és nem utolsó sorban házat építettek. A házak 6-7 méter szélesek és ugyanilyen magasak voltak, a hosszuk változó a 12 métertől 122 méterig. Általában 6 méteres szakaszokból álltak, ezekben a két oldalon egy-egy család lakott, középen egy közös tűzhelyet használva.

Az épületek váza fából készült, ezt fedték be szilfa kéreggel. A ház két végén egy-egy ajtó volt, a tetőn minden tűzhely felett füstlyukat hagytak, ezek biztosították a szellőzést is. Egy ház általában 20 évet bírt ki. Egy falu több klánnak a házából állt, ezt vették körül 4-5 méter magas, tetejükön kihegyezett rönkökből álló kerítéssel. Az irokéz hosszúházak száz évvel ezelőtt átalakultak nyeregtetőssé, majd eltűntek, a ma látható példányok rekonstrukciók.

(Crawford Lake Indian Village Site, Wolf clan, Turtle clan house)