Geoffrey Bawa – Geoffrey Bawa’s House

C 24
Geoffrey Bawa – Geoffrey Bawa’s House
típus
hely
dátum
tervező

Geoffrey Bawa építészete ötvözi az európai modern építészet és a helyi tradicionális ázsiai építészet téri sajátságait és formakincsét. Colombo déli külvárosában kialakított saját lakóháza az általa képviselt trópusi modern stílus különleges példája.

Bawa megvásárolt négy egymás melletti földszintes, kertes házat, és egy évtized leforgása alatt lépésről lépésre egységes térrendszerré alakította azokat. Az így létrejövő, közel 600 négyzetméteres épület nagyrészt földszintes tömegben szerveződik, csupán az utcai fronton találunk egy kétemeletes, tetőteraszt is magában foglaló vertikális traktust. A kompozíció befelé forduló; a homlokzat egyszerű megfogalmazását ellenpontozza az intenzív belső kidolgozottság. Az alaprajz a zárt és nyitott terek (átriumok) labirintusszerű szövete lett, kihasználva a négy korábbi épület és köztes tereik spontán adottságait.

A térrendszer fehérre hangolt puritanizmusa keveredik a beépített anyagok magas minőségével és a bútorzat, valamint a dekorációk feltűnő elitizmusával. A trópusi klíma miatt állandó átszellőzés szükséges; ennek jegyében a belső tereket változatos díszítésű áttörések, váratlan megnyitások  kapcsolják össze az átriumok és a kert külső tereivel. A természetes fény bejutását – az átriumokon kívül – számos felülvilágító is biztosítja. A ház nyitva áll a közönség előtt, vendégszobája pedig szálláshelyként bérelhető.