Fritz Norkauer – Schörgenhubsiedlung

C 21
Fritz Norkauer – Schörgenhubsiedlung
típus
hely
dátum
tervező

A második világháború során Németország erőteljes hadiipari fejlesztéseket hajtott végre, amely az 1938-ban annektált Ausztriára is kiterjedt. München, Nürnberg, Hamburg és Berlin mellett Linz volt a náci érdekszféra Hitler által kiemelten támogatott ötödik városa. Az idetelepített ipar jelentős urbanizációs változásokat gerjesztett, aminek legfőbb eleme a városban megjelenő nagy létszámú munkásság lakhatásának megoldása volt. 

A Roderich Fick náci főépítész irányítása alatt futó városfejlesztési program nagy kihívásokkal nézett szembe, hiszen Linz lakossága 1938-tól a háború végéig majdnem megkétszereződött. A Linzben létesült 17 lakótelep a Bindermichl, Spallerhof, Urfahr, Pöstlingberg, és a Neue Heimat városrészekben adott teret a típustervekkel kialakított, különböző igényeket kielégítő lakásoknak. A Schörgenhubsiedlungot Fritz Norkauer a Neue Heimat déli lezárásaként tervezte.

A projekt markáns építészeti gesztusaként jelenik meg az összesen 520 méter hosszúságú, jellemzően kelet-nyugati irányban elhelyezett épülettömb. Építészeti megformálása szerint a lakótelep a Hitlerbauten (Hitler-épületek) kategóriájába tartozik, mivel  számos aspektusával kötődik a Harmadik Birodalom eszmerendszeréhez és annak működéséhez. A stilisztikai és morfológiai gyökereket az alpesi paraszti építészetben találták meg, de a tervezőkre hatással volt a század eleji német kertvárosi építészet (Heinrich Tessenow, Paul Schmitthenner) és – a lakások funkcionális szervezésében – a Deutsche Werkbund is.

A beruházás a keretes beépítések különböző változataival nagy zöldfelületeket kapcsolt a lakóházakhoz. A monoton, hosszú épülettömegeket boltíves átjárókkal perforált, köztes tömbök tagolják. A kétemeletes házak tetőtereiben utólag további lakásokat alakítottak ki. A több részletében befejezetlen, illetve jelentős bombakárokat elszenvedett épületállomány a háború után teljes rehabilitáción ment át.