Frank Lloyd Wright – Ennis House

C 29
Frank Lloyd Wright – Ennis House
típus
hely
dátum
tervező

A lakóházat Frank Lloyd Wright 1923-ban tervezte Charles és Mabel Ennis részére, Los Angeles Los Feliz nevű északi városrészébe. A luxuskategóriájú, 580 m2 alapterületű épület látványa inkább templomot juttat eszünkbe, mint bármiféle lakófunkciót.

Az Ennis House azon épületek sorába tartozik, amelyeket Wright az ősi maja templomok stílusában tervezett, és ezen belül is a „textile block” házak szűkebb csoportjának tagja. Az elnevezés az épület arculatának egyetlen textúrával, felületi mintázattal történő megfogalmazására utal. Wright itt a külső és belső falfelületeket 27 ezer darab, azonos anyagú, előregyártott műkőelemmel burkolta, melyek nagy részét geometrikus plasztika díszíti. A műkőblokkok színező adalékaként helyben kitermelt kavicsot és homokot használt, ezzel is aláhúzva a helyhez való kötődés organikus jellegét.

Az erőteljesen tagolt épület főtraktusában a külön is kiemelt étkező-zóna, a hozzá szinteltolással lefelé kapcsolódó nappali és egy háló-egység található. Az építész ezeket a tereket egy üvegezett folyosóra fűzte fel, amely egyúttal elvezet a teljesen szeparált, második hálóegységhez.

A belső tér feltárását Wright erősen dramatizálta: a látogatót egy nyomott belmagasságú előtérből, szűk lépcsőn vezeti fel a főszintre, ahol hirtelen szembesül a nappali 6,4 méter belmagasságú hatalmas terével és a vele térben egybekapcsolt, szintén nagyméretű étkező grandiózus látványával. Az enteriőr átlátásokban gazdag rendszerébe a számos irányban feltáruló, kivételes kilátás is bekapcsolódik. A dinamikus térélményhez a padló- és mennyezetsíkok jól kiszámított váltakozásai is hozzájárulnak.

Az épület 2006–2007-es teljes körű felújítása során az 1994-es földrengés sérüléseit is eltüntették. Az Ennis House, teátrális jellegének köszönhetően, filmforgatások kedvelt helyszíne.