Carlo Scarpa – Casa Ottolenghi

C 35
Carlo Scarpa – Casa Ottolenghi
típus
hely
dátum
tervező

Carlo Ottolenghi ügyvéd és családja számára, a Garda-tóra néző lejtős szőlőkert északi sarkába tervezte Carlo Scarpa ezt a szokatlan építményt. A felső út és a kerti bejárat felől csupán a terrakotta lapokkal burkolt, járható tetőfelület észlelhető, a terepbe süllyesztett épülettömeg gyakorlatilag láthatatlan.

Scarpa megidézte példaképe, F. L. Wright organikus szellemét és a japán építészetnek a természethez való érzékeny viszonyát. Az alaprajz szakít a derékszögű rendszerrel: a belső terek a környező természetes terepcsatlakozásokkal összehangoltan, szabad szerkesztéssel alakulnak. A felső háló-zónát terephasíték kíséri, amely biztosítja a természetes szellőzést és a részleges külső megvilágítást.

Az épületszerkezet meghatározó eleme a kilenc, markánsan méretezett oszlop, amelyek azon túl, hogy a födémet hordják, térszervező és dekorációs funkciót is betöltenek. A belső padlósík a funkciók tagolását erősítve déli irányban lefelé lépcsőzik, ezt a gesztust felülről kíséri a sötét tónusú lejtős mennyezet. A felső zónában elhelyezkedő konyha és étkező, valamint a középen található nappali egy légtérben kapcsolódik össze. Az alsó hálóegység, mintegy a nappaliba beúsztatva, a lakás déli részén található; fürdőblokkja egy külön vasbeton hengerben kapott helyet, amely egyben szeparálja is a hálót a nappali felől.

A csupán a déli fronton értelmezhető homlokzatot töredezett síkok alkotják, melyeken a nagy felületű nyílászárók szabad komponálással jelennek meg. A kertkapcsolat organikus karakterét a falakra felfutó növényzet és a kerti bejárat melletti vízmedence erősíti.