Berthold Lubetkin – Hillfield House A

C 02
Berthold Lubetkin – Hillfield House A
típus
hely
dátum
tervező

Berthold Lubetkin orosz származású építész a híres Vkhutemas építésziskola elvégzése után, 28 évesen emigrált Londonba, ahol megalapította a Tecton nevű irodáját. Első megbízásait a Londoni Állatkerttől kapta: egyaránt tervezett a Regent’s Parkban lévő  állatkertbe és a whipsnade-i vadasparkba is.

Az állatkerti munkákkal egy időben épült a Hillfield House A, Lubetkin dácsája – az egyetlen saját magának tervezett épülete – a whipsnade-i vadaspark területén. A helyszín különlegessége, hogy a vadrezervátum területére nem vonatkoztak a helyi építési szabályozások, így Lubetkin bármit tervezhetett. Az épület lehetett volna egy modernista kiáltvány illusztrációja is, de úgy tűnik, hogy a szerző nem volt a kiáltványok híve. Így viszont nagyon keveset tudunk az épület alapkoncepciójáról, a korabeli publikációk szinte csak a műszaki megoldásokat sorolják: előregyártott vasbeton váz, 10 cm vasbeton fal, 5 cm parafa szigeteléssel, Thermolux üvegezés, elektromos fűtőpanelek az üveg moduljában stb. 

A szinte föld felett lebegő tömeg, vagy a funkcionalista alaprajzi elrendezés – amelyről a korabeli kiadványok említést sem tesznek – ma már természetesnek tűnhetnek, azonban mind a koramodern kor vívmányai.

Az épület azután kaphatta meg az A jelölést, miután a fiatal szemészorvos Dr. Ida Mann felkérésére elkészült a közelben a nagyon hasonló B változat. A későbbi tulajdonosok mindkét épületen jelentős átalakításokat végeztek.