Auguste Perret – Le Havre, Rue de Paris

C 32
Auguste Perret – Le Havre, Rue de Paris
típus
hely
dátum
tervező

Le Havre városközpontját a második világháború alatt földig bombázták. 1946-ban a francia állam megbízta Auguste Perret-t a rehabilitációs tervek kidolgozásával, aki a korábbi városszerkezet fő struktúráit megtartva szabványosítható, racionális morfológiát javasolt.

A mintát adó négy épület (ISAI-házak) a Rue de Paris északi végén, az útra tükörszimmetrikusan, keretes beépítéssel létesült. A négy lakótömbben összesen 334 db, 1-7 szobás lakás kapott helyet. A szociális lakásépítési program állami előfinanszírozással és kivitelezéssel folyt, majd a megépült lakásokat szövetkezeti formában magánkézbe adták.

Perret a vasbeton-építészet rendkívül gazdag készlettárát vonultatta fel a rehabilitáció során. A mintaépületeket 6,24 m-es pillér-raszterre szerkesztette a megfelelő alaprajzi variálhatóság érdekében. A háború előtti, megsemmisült városrész beépítési arányait megidézve, az új épületeknél a magasságot alapvetően a földszinti üzletsor feletti három emeletben korlátozták. A jelen és a jövő új építészetét a horizontalitás ellenpontjaként a tízemeletes tömegek képviselik.

A homlokzatképzés egyik fő motívuma a 3-4 emeletenként, teljes hosszban végigfutó markáns erkélysor. Egy másik fontos arculati elem, hogy az összes emeleti nyílászáró – még a lépcsőpihenőknél is – egységes méret- és osztásrendű franciaerkély lett. A nyíláskeretezések, az osztott üvegezések, a geometrikus plasztikai megoldások és a színezett betonelemek részletgazdag, humanizált összképet adnak. A gondosan válogatott felületi minőségek – látszó zsalulenyomatok, stokkolt faktúrák – tovább erősítik ezt a már-már mediterrán hangulatot.

A keretes tömbök 9 raszternégyzetenként alegységekre tagolódnak, ezek mind saját bejárattal rendelkeznek. Az épületekbe történő bejárás – 2-2 utcai kapu kivételével – az udvarokból történik.