Arne Jacobsen – Kubeflex

C 15
Arne Jacobsen – Kubeflex
típus
hely
dátum
tervező

A Høm Typehuse készház-gyártó számára tervezett rendszerben a körülbelül nettó 10 négyzetméteres modulok egymás mellé illesztésével néhány nap alatt különböző lakások rakhatók össze. A rendszer alapja egy 3,36 méteres, négyzetes elem, amelyben a rétegelt fa tartószerkezet és az alsó-felső födém állandó. Külső falat hétféle, 2,7 méter széles panelből választhatunk: van teli üvegtábla tolóajtóval vagy anélkül, van tömör panel tolóajtóval vagy anélkül, van teli panel középső vagy felső ablaksávval, illetve panel bejárati ajtóval és felső ablakkal.

Látszólag végtelen a lehetőségek száma, de a modul léptékéből és arányából következően nincs mód a szobából folyosót leválasztani, ezért a rendszer csak kisebb lakások, nyaralók, vagy külső megközelítésű szálláshelyek létrehozására alkalmas.

Az eredeti tervek szerint a lakóknak lehetőségük lett volna a lakást több ütemben bővíteni, átalakítani. A projektből azonban mindössze egyetlen, hat modulos prototípus készült el, ebben a nappali-étkező-konyha mellett két hálószoba és egy fürdő fért el. A mintadarabot az 1970-es Archibo kiállításon mutatták be, később – már az építész halála után – a Jacobsen család nyaralója lett. Ma a koldingi Trapholt múzeum kiállítási darabja.