Andrei Burov – Burov Building

C 12
Andrei Burov – Burov Building
típus
hely
dátum
tervező

A 20. század második felének panelépítési hulláma után nem könnyű elképzelni, hogy egy panelház erősen díszített is lehet, pedig a Burov-ház, a világ egyik első panelháza ilyen. A közel tízezer négyzetméteres épület összesen 3011 darab, 74 különböző féle panelelemből áll, miközben a ma ismert panelházak némelyike mindössze 10-20 fajta elemből épült.

A vasbeton panelek különleges márványos színezést kaptak – egyesek szerint ez volt az eredeti terv is, mások szerint ez csak az építész mentőötlete volt a gyártási egyenetlenségek elfedésére. A főhomlokzat konyhaablakait áttört panelek takarják, amelyeket a Vladimir Favorsky mintakönyvéből származó ornamentika díszít.

Belső elrendezését az amerikai hotelek inspirálták. A földszintre éttermet, élelmiszerboltot, üzleteket és óvodát terveztek, utóbbi végül elmaradt. A 3,2 méter belmagasságú emeletekre lépcső és két lift vezet, a szintenkénti 18 lakás valamelyikébe közösségi interakcióra tervezett tágas előtereken és széles folyosókon át juthatunk. A kor sztenderdjeihez képest kicsi, 40, 55 és 80 m2-es, egy-, két- és háromszobás lakások épültek, apró (4 m2) konyhával – hiszen úgyis a lenti étteremben eszünk.

A házat átlagembereknek tervezték, de a második világháború után magas rangú katonai hivatalnokok költöztek az azóta is népszerű lakásokba. Az épület 2017 óta műemlék, bár a szakszerű felújításra egyelőre sem a lakók, sem az állam nem szándékozik költeni.