Matmata gödör-ház

V 16
Matmata gödör-ház
típus
hely
népesség

Tunéziában, a Matmata-régióban több száz mesterséges gödör-ház mélyül a puha homokkő hegyek testébe. Keletkezésük és történetük nem tisztázott. Talán a sűrűn lakott part menti területekről elköltöző, vagy a hódítók (a III. pun háború idején betörő rómaiak, esetleg arab törzsek) elől menekülő – sokszor matmatáknak nevezett – berber törzsek alakították ki ezen a területen különleges lakhelyeiket.

A nagycsaládi szervezetben élő berberek életének alapja és központja egy nagyjából kilenc méter átmérőjű és ugyanilyen mély, szabálytalan kör alaprajzú gödör, melyet hegyoldalba, partfalak oldalába ugyanúgy vághatnak, mint a fennsík talajába. Az így kialakított gödör voltaképpen a leendő ház belső udvarává válik, melynek nemcsak klimatikus előnyei (20-22 fokos átlaghőmérséklet) mutatkoznak meg, de védelmi szerepe sem elhanyagolható: megközelítése csak egy jól ellenőrizhető, földbe vájt alagútszerű rámpán át lehetséges. Amennyiben a gödör partfalba mélyítve épül, úgy azt kívülről stratégiai okokból egy vastag fallal zárják el.

A különböző helyiségeket: lakószobákat, konyhát, ólakat, raktárakat az udvar belső oldalfalába vájják, akár több szinten is elrendezve. Sokszor nem építenek külön bútorokat, a padok, ágyak helyén egyszerűen meghagyják a homokkövet. A helyiségeket gyakran sárból rakott, dongaboltozattal fedett építményekkel egészítik ki. A belső közlekedésre meghökkentő vonalvezetésű lépcsők szolgálnak.