Sachio Otani – Kawaramachi Housing

C 16
Sachio Otani – Kawaramachi Housing
típus
hely
dátum
tervező

A Nagy Tokió részét képező Kawasakiban egy 13,6 hektáros ipartelep helyén épült fel a Kawaramachi lakótelep. A hat különböző méretű épület 244 000 beépített négyzetméterén 3591 lakást alakítottak ki, amely egy kisvárosnyi népességnek, 10 000 embernek ad otthont. A lakótömböket óvoda- és iskolaépület, üzletek, valamint egyéb szolgáltató funkciók egészítik ki.

Minden lakóépület ikerfolyosós szerkesztésű, azaz két, tükörszimmetrikus traktus fordul belső közlekedőivel egymás felé. A hat közül négy tömb hasáb alakú, a két középső és egyben legnagyobb együttes tömege lefelé teraszosan kiszélesedik, fordított Y-keresztmetszetet létrehozva. A két középső lakótömb egyenként is három résztömegre tagolódik, ritmusképletük aszimmetrikus: A-B-A, illetve B-A-B.

A formabontó, grandiózus vasbeton térplasztikák fő jellemzője, hogy a szétnyíló alsó épülettömegek egy nagyobb belső teret fognak közre. Az eredeti elképzelés szerint ez egy többfunkciós közösségi tér lett volna, de a zavaró akusztikai tényezők oda vezettek, hogy jelenleg üresen áll, és csupán tétován odahelyezett kerékpártárolók találhatók benne. Használatát az sem segíti, hogy a központi felülvilágítón keresztül a csapadék akadálytalanul lejut a belső burkolatra.

A ferde tömegrészek egymás fölött eltolt lakásblokkokból állnak, ahol a teraszok felé megnyitott nappalik zárt kubusai adják az egyik fő formai karaktert. A sorolt modulokból álló szerkesztéssel Sachio Otani megidézi mestere, Kenzo Tange strukturalista alapokon kidolgozott metabolizmusát is. A monokróm, monolitikus homlokzat spontán kontrasztjaként gyakran a teraszokon száradó, színes textíliák gazdagítják az összhatást.