Peter Märkli, Gody Kühnis – Two Houses in Trübbach

C 25
Peter Märkli, Gody Kühnis – Two Houses in Trübbach
típus
hely
dátum
tervező

Az Alpok északi oldalán, egy zöld fennsíkon létesült ez a különleges épületpáros. Peter Märkli, ráunva a modernizmus hűvös nyelvezetére, a tervezés során a szépséget mint önálló értéket kívánta beemelni a funkcionalitás evidenciája mellé.

A két épületen használt vizuális nyelv több gesztusával is illeszkedik a kor posztmodern áramlatába; a fő hangsúlyt kapott udvari homlokzatok teátrális oszlopsorral jelennek meg, az oszlopok felfelé szélesedő karaktere a minószi kultúra építészetét idézi . A nyersbeton épületszerkezeteket kívülről csupán festés borítja, ami látni engedi a zsaluzatok gazdag mintázatait. Díszletszerű gesztus, ahogy a főhomlokzatok terrakotta festése a sarkokon hirtelen fehér színre vált, a kulisszafalak síkszerűségével ruházva fel ezeket a frontokat.

A nagyobbik épület főszintje a talajtól elemelten egy hosszanti nappali-étkezőt tartalmaz, egyik végében könyvtárral, a másikban konyhával. Az emelet négy hálója egy olyan szervizfolyosóról nyílik, amely a rendhagyó módon, lineárisan széttagolt fürdő funkciókat is tartalmazza. A kisebbik ház szerkesztése hasonló, de itt hagyományos fürdőszobát találunk.

Mindkét épület nappali szintje márványburkolatú, míg a hálószintek egységesen faburkolatot kaptak. A két, kis hajlásszögű nyeregtető gerince derékszöget zár be egymással. Alsó nézőpontokból a tetősíkok nem látszanak, ezért a felső díszítőpárkány attikafalként mutatkozik. Az esztétizálás jegyében mindkét házon megjelenik Hans Josephsohn szobrászművész egy-egy expresszív alkotása.