Parasite Las Palmas

S 35
Parasite Las Palmas
típus
hely
dátum
tervező

Már a helyszín, a rotterdami Wilhelmina móló is érdekes: kikötőjéből száz év alatt félmillió ember kelt útra Amerika felé. Az „építési telek”, a Las Palmas raktárépület sem érdektelen, 1953-ban a múlt század közepének vezető holland irodája, a Broekbakema, Jo van den Broek és Jaap Bakema közös cége tervezte.
A Parasite nem egyszerűen egy épület: a 2001-es parazita építészeti kiállítás 3 dimenziós logója. A 85 négyzetméteres élénkzöld (parazita-zöld!), égben lebegő építmény egy kétszintes lakást (vagy lakásra is alkalmas helyet) rejt magában. A ház előregyártott elemei táblásított ipari hulladékfából készültek, az összeszerelés pár napos helyszíni munkát igényelt. Vizet, csatornát, elektromos áramot a raktárépülettől kap, szerkezete a kiálló lifttoronyra támaszkodik.
A kis zöld építmény négy évig lehetett a helyén, akkor a Las Palmas rekonstrukciója során egy sokkal nagyobb parazita, a Benthem Crouwel Architekten kétszintes, lábakon álló irodája költözött a ház tetejére. Időközben a Wilhelmina mólóra is több toronyház telepedett.