Oswald Mathias Ungers – Haus ohne Eigenschaften

C 27
Oswald Mathias Ungers – Haus ohne Eigenschaften
típus
hely
dátum
tervező

A „tulajdonságok nélküli ház”, melyet Oswald Mathias Ungers saját maga és felesége számára tervezett, az építész pályájának egyik összegző opusza. Egyfajta kísérlet a tiszta matematikává idealizált építészet anyagba öntésére, ahol a szigorú és végsőkig konzekvens elveknek nemcsak az épület, de a benne lakók is engedelmeskedni tartoznak.

A négyzet alakú teleknek egy 18 x 18 m-es, kőburkolatú síkján áll az éterien tiszta, hófehér kubus. A vezérelv a következetesen végigvitt mellérendeltség, amelynek eredményeként a homlokzatok egyike sem kap kiemelt szerepet: a 12, teljesen egyforma nyílászáró bármelyike szolgálhat az épület bejárataként. Az emeleti nyílászárók a lenti üvegajtók klónjaiként jelennek meg.

A spekulatív alapvetés a ház minden dimenziójában jelen van. Ungers modulként egy 48 x 48 cm-es négyzetet választott, és az összes alkalmazott méretet ennek többszöröseként, illetve szabályos osztásaként származtatta. A képletszerűség további hangsúlyozásaként a belső teret öt, teljesen egyforma alapterületű fő helyiségre osztotta, középen a dupla légterű könyvtárral. Mivel a mellékhelyiségek profán sokasága megtörte volna a nagyléptékű homogenitást, azokat kivétel nélkül a duplán szerkesztett határoló- és válaszfalakba rejtette. A mellékhelyiségeken kívül 24 szélfogó, egy lépcső és egy lift is helyet kapott a másfél méter vastag falszerkezetekben.

Az enteriőrök fehér falait sötét bútorzat ellenpontozza, míg a monokróm összhatás finom oldásaként a nappali és az étkező padlója terrakotta burkolatot kapott. A két háló az emeleten található, saját vizesblokkokkal kiegészítve. Az alagsorban wellness-funkciók vesznek körül egy központi úszómedencét. Az épület geometrikus tömbjét hasábformára nyírt tiszafa-sövény veszi körül.

Ungers így vallott az épületről: „Harminc éves koromban mindent megpróbáltam, ami eszembe jutott az építészettel kapcsolatban. Hetven éves koromban mindent el akarok hagyni, ami az építészetre emlékeztet.”