Mount Fuji Architects Studio – Tree House

E 27
Mount Fuji Architects Studio – Tree House
típus
hely
dátum
tervező

A Mount Fuji Architects Studio kétszemélyes háza Tokió egyik sűrű lakóövezetében, épületekkel körülvett nyeles telken épült. A beszorított helyzet arra inspirálta az építészeket, hogy földszintes házuk valami módon vertikális irányban terjeszkedjen, mint ahogy egy sűrű erdőben növekvő fa is felfelé törekszik.

Az épület rendszerének középpontja egy 110 cm átmérőjű oszlop, amelyből 11,25 fokonként, mindig 5,5 centiméterrel magasabban ágaznak ki a tető LVL (Laminated Veneer Lumber = ragasztott fatartó) gerendái. Az emelkedés a teljes kör alatt 1,7 méter, így jön létre a tetőterasz kijárata.

Az oszlop négy zónára osztja a teret, amely a terep természetes lejtését követve lépcsőzik egyre feljebb, miközben a bejárattól spirálvonalban jutunk el a hálóig. A kerület mentén az oszlopok hol ritkábban, hol sűrűbben állnak, ami a szintmagasság változásával együtt eltérő karaktert ad a négy zónának.

Bár az épület szigorú geometriai megkötések alapján épült, a végeredmény kevéssé hat mesterségesnek; a központi pillér és a sugárirányú gerendák valóban egy nagy fára emlékeztetnek.