Luis Barragán – Casa Prieto Lopez

C 31
Luis Barragán – Casa Prieto Lopez
típus
hely
dátum
tervező

Luis Barragán az európai modern építészetből a tiszta geometriai formálást beemelte a készlettárába, de elutasította az érzelemmentes funkcionalizmust. Vezérelve volt, hogy a modern építészet áttekinthető, tiszta struktúráit organikusan ötvözze az adott helyszín természeti adottságaival.

A nyolctagú Prieto család számára készült Casa Prieto Lopez (más néven Casa Pedregal) Barragán érett korszakának kiemelkedő alkotása. Az épület két fő tömbje az utcai kerítésfal felől tágas fogadóudvart, az ezzel átellenes oldalon intim belső kertet fog közre.

Az alaprajzokat Barragán a váltakozó padlószintek rendkívül gondos kezelésével szerkesztette meg. A nappali-szárny fő funkciói a felső szinten szerveződnek, közvetlen kapcsolattal a felső kert felé. A hálószobákat magában foglaló másik épületrész két egyenértékű szinttel rendelkezik, az alsó, medencés kertre szervezve. Fő arculati elem a prehispán technikával és színezéssel készített vakolás, amely kívül és belül, monumentálisan egységes felületekben borítja a falakat.

Az enteriőrök meleg, humánus karakterét a vakolt felületeken kívül a fa és a kő intenzív használata erősíti. Markáns beltéri elem a fehér betongerendákra fektetett sötétbarna fagerendás födémszerkezet. A falakra erősített bútorok – padok, asztalok, polcok – a rejtett fémkonzoloknak köszönhetően lebegő hatást keltenek. Barragán váratlan átlátásokkal és gondos fénykezeléssel gazdagítja a belső tereket, felülvilágítókat, indirekt fényeket alkalmaz.

A Casa Prieto Lopez 2013 és 2016 között alapos rekonstrukción ment keresztül, melynek során visszaállították az eredeti állapotot, és eltávolították a bejárati előtér utólag épített kubusát, amely súlyosan megbontotta Barragán udvar-kompozíciójának egységét. Az épület ma megadott időpontokban látogatható.