Korowai treehouse

V 40
Korowai treehouse
típus
hely
népesség

A turistacsalogató reklámok szerint még mindig, de az antropológusok szerint már nem kannibál, hanem halászó, vadászó, növénytermesztő korowaiak az esőerdők mélyén élnek. A fák törzsére építik a kunyhóikat általában 8-25, de néha akár 50 méter magasra is, így védik magukat az áradásoktól, a szúnyogoktól, a vadállatoktól, az ellenséges törzsek támadásaitól és gyújtogatásaitól, valamint a földfelszínt benépesítő gonosz szellemektől. Nem alakítanak ki nagyobb telepeket, általában öt-hat család él egymás közelében, az általuk művelt területek mellett, felett. A kunyhóikat két-három téglalap alakú egységre osztják, ahol nemenként külön, de a háziállataikkal együtt él a 6-8 fős poligám család.

Az idő múlását a korowaiak nem években mérik, hanem az eddigi kunyhóik számában. Ez használható mértékegységnek tűnik, ugyanis a növényekkel átszőtt favázú kunyhókból, a természetes kezeletlen anyagok és a környezeti hatások miatt körülbelül öt évente újat kell építeniük.

UPDATE: Bár a korowai törzsek korábban éltek fákra épített kis faházakban, ilyen magasságban azonban sosem. A BBC dokumentumfilmjében a riporterek kérésére épített házakat láthatunk, a csalásért a csatorna később bocsánatot kért. A jelenséget körültekintően mutatja be az On The Spot 2013-as Tribes: KOROWAI epizódja, köszönet érte Takács Andrásnak és Cseke Eszternek.