Jun Igarashi – Layered House

E 33
Jun Igarashi – Layered House
típus
hely
dátum
tervező

A négyfős család számára tervezett házat északról forgalmas út, keletről és nyugatról változó színvonalú épületek és udvarok határolják, ezért a belső terek szinte kizárólag délre, a kert felé nyitottak.

Igarashi építészetében a kint és bent kapcsolata nemcsak az intim és nyilvános terek közötti átmenetről, hanem a fűtött belső és a sokszor zord hokkaidói kültér közötti fokozatokról is szól. A kapcsolatra a puffer zóna kifejezést használja, ami a Layered House esetében egy hármas átmeneti térsorként valósul meg: a kert felőli első zóna a fedett terasz, a következő tér a gyerek- vagy napszoba, majd a vendégszoba kerül a kert és az étkező-nappali tér közé.

Ezek az átmeneti terek számtalan használati lehetőséget rejtenek, miközben fokozatosan, kapuszerűen vezetnek a lakótérből a kertbe. Az egyes zónák határán a 35 cm-es szintkülönbség kényelmes ülőfelületet biztosít, miközben a légmozgást és a bejutó fény mennyiségét többrétegű függöny kontrollálja. Egy függöny áttetsző hártyaként szórt fényt enged a belső térbe, mindhárom réteg együtt már-már átlátszatlan fal érzetét kelti.