Jože Plečnik – Zacherl House

C 28
Jože Plečnik – Zacherl House
típus
hely
dátum
tervező

A gazdag iparmágnás, Johann Zacherl fia számára tervezte Jože Plečnik Bécs belvárosának egyik első premodern épületét. A megbízás kereskedelmi és lakófunkciók kialakítására szólt. Az építészeti formanyelv egyértelműen mutatja az Otto Wagner által fémjelzett bécsi iskola hatását: a Zacherl-ház az eklektikából a modern építészetbe vezető út fontos állomása.

Az ötemeletes, vasbeton vázra szerkesztett épület modern összhatást mutat, de ellenpontként még jelen van a szecesszióra jellemző, rendkívül díszes koronázópárkány és épületszobrok egész sora. A homlokzatok síkszerű kezelése az eklektikától, dísztelensége a szecessziótól határolja el Plečnik nyelvezetét. A csiszolt gránitburkolat szövetszerűen jelenik meg, a felület ritmikáját a függőleges bordák és az ezekkel egybeszerkesztett nyílászárók ritmusa adja. Növeli a homlokzatok síkszerűségét, hogy az ablakok a külső burkolattal színelnek, szakítva az eklektika megszokott, lyukfalas arculatával. Finom plasztikai gesztusként az első emeleti, ívelt felületű ablakok enyhén kiállnak a homlokzatsíkból. A nemesen puritán főhomlokzaton – díszes konzolra állítva – Mihály arkangyal monumentális szobrát láthatjuk.

A főbejárat szinte rejtetten, az északkeleti mellékhomlokzaton nyílik, majd sötét márvánnyal burkolt, hosszú folyosó vezet a ház elosztóterébe. A vertikális közlekedést a főtömeghez nyaktaggal kapcsolódó, feltűnően reprezentatív, ovális lépcsőház biztosítja. A lépcsőfordulókban kígyózó, biomorf kandelábereket, a nemesfa-burkolatú falakon keretezett képeket láthatunk. Az orsótérbe az idők során fémrácsos liftet építettek. A második világháborúban erősen megsérült épületet 1949-ben renoválták, később műemléki védettséget is kapott. A földszinten jelenleg exkluzív üzletek, az emeleteken irodák működnek.