Fucsieni tulou

V 31
Fucsieni tulou
típus
hely
népesség

A 8-10 m magas, és akár 60-70 m átmérőjű (vagy oldalhosszúságú) tulouk elsődleges feladata a védelem. A felfelé keskenyedő lent 2 méter széles fal közel két méteres magasságig (és lefelé még egy métert) folyami kövekből, vagy gránitból rakott. Felette a tűzálló, mész-homok-agyag keverékkel és vízszintesen bambusszal erősített döngölt földfal akár egy méterre is elvékonyodhat. Ablakok, lőrések az első két szinten nincsenek, az egyetlen kapu egy fémlemezzel borított 10-13 cm vastag tűzálló fa tábla, kő kerettel. Ez gyakorlatilag olyan védelmet jelent, hogy amikor a 30-as években a kínai hadsereg megtámadott egy felkelők lakta tulout, 19 ágyúlövés és a falon keletkezett kisebb horpadás után a katonaság kénytelen volt visszavonulni.

tuloukat alapvetően közösen gazdálkodó klánok lakják. Az egyforma széles cikkekre osztott házból minden család egy-egy részt kap a földszinttől a tetőig. Az első két (ablaktalan) szint a tárolásé, valamint a földszinten főznek is, a második emelettől a tetőig (tehát a további 2-3 szinten) lakószobák vannak. Az udvaron közös használatú kutakat ásnak, de közösek a fürdők, a mosókonyha, a díszterem, a fegyverraktár és a környező gyümölcs ültetvények. A ház körüli teendőket (kapunyitás, takarítás, ünnepségek rendezése) a férfiak végzik családonkénti rotációs rendszerben.

Egy klán akár 80 családra is duzzadhat, előfordul, hogy kinövik a házat. Az új tulout általában a régi köré, néha mellé építik.