Dorze kunyhó

V 19
Dorze kunyhó
típus
hely
népesség

A népes falvakban élő földművelő dorzék igazán szorgos emberek és jó minőségű szövött kelméikről messze földön híresek. Nem csak a textileket, házaikat is szövik, ennek technikája apáról fiúra száll. 

Jellemzően bambusz vagy keményfa oszlopokat szőnek át hasított bambusz vesszőkkel, a kész szerkezetet fűvel hőszigetelik és vadbanán levelekkel fedik. A padlót víz és trágya keverékével feljavított agyagból készítik. Az építkezés 1-3 hét. Az 5-8m átmérőjű épületeket (állványról!) olyan magasra építik, amilyenre csak tudják, így azok általában 6-8, de néha akár 12 méteresek is. Amikor a kunyhó alja korhadni kezd, vagy ha termeszek támadják meg, egyszerűen csak levágnak a szerkezetből, majd pár erős férfi odébb költözteti a megmaradt részt. Ilyenkor általában új fedést is készítenek a házra. A stabil szerkezet akár 80 évet is kibír, csak akkor kezdenek új kunyhó építésébe, amikor a régit már kényelmetlenül alacsonyra vágták. 

A kunyhók belül meglepően tágasak: körben paravánszerű falakkal hálóhelyeket választanak le a közös térből, a kunyhó közepén székekkel ülik körül a tűzhelyet.