Dmitry Chechulin – Kotelnicheskaya Building

C 22
Dmitry Chechulin – Kotelnicheskaya Building
típus
hely
dátum
tervező

A második világháború utáni években épült Moszkva belvárosában a “Hét nővér”, a város első felhőkarcolói, köztük szállodák és irodaépületek mellett a Kotelnicheskaya lakóház. Toronyházépítési tapasztalat híján a mérnökök folyamatos helyszíni kísérletezése mentén haladt a munka: a gyenge homokos-agyagos talajhoz vasbeton alapozást választottak, acélvázas felmenő szerkezetekkel és akkor innovatívnak számító vázkerámia falazóblokkokkal. A Kotelnicheskaya négy év alatt épült fel, ez idő alatt saját hadifogoly- és kényszermunkatábor is tartozott hozzá, az építkezésen dolgozó, átlagosan 1600 fogvatartottal.

A 25 000 négyzetméteres lakóház központi része 32 emelet magas, és 344 lakást foglal magában, ezt a 8-10 emeletes, elnyúló oldalszárnyak további 196 lakással egészítik ki. Az épület szinte város a városban, a ház elhagyása nélkül lehet eljutni bankba, postára, üzletekbe, étterembe, játszótérre, sportolni, vagy akár masszőrhöz.

A 176 m magas, monumentális, sztálinista stílusú épület a szocialista realista építészet moszkvai változata, homlokzatát az alsó szinteken vörös gránittal, feljebb kerámiával burkolták. A közös tereket szobrok, reliefek, freskók díszítik. Azért, hogy növeljék a Kotelnicheskaya presztízsét, a központi részben eleinte híres művészek és tudósok, a kevésbé frekventált részekben belügyi hivatalnokok kaptak lakást, miközben az oldalszárnyban kommunalkákat (egyszerűbb közösségi lakásokat) alakítottak ki.

A ház műszaki megoldásai is ellentmondásosak. Korszerű volt a házközponti fűtés és légkondicionáló kialakítása, de a gyenge hangszigetelés, a lehetetlenül kevés konnektor és a konyhai szemétledobón keresztül a csótányok azonnali elterjedése okozott nehézségeket. Ennek ellenére a lakások mindvégig rendkívül népszerűek maradtak. Az épület ma műemlék, a 2010-es években teljes körűen felújították.