Charles And Ray Eames – Eames House

C 13
Charles And Ray Eames – Eames House
típus
hely
dátum
tervező

A kaliforniai Pacific Palisades településen, Los Angeles közelében, a Csendes-óceán partjától alig 200 méterre épült fel Charles és Ray Eames családi háza, a hozzá tartozó iroda- és műhelyépülettel. Az együttes a gazdaságos, előregyártott elemekből felépíthető, modern házakra kiírt Case Study Houses Program keretében valósult meg.

A két épületkubus egy tengerparti kilátást biztosító, 45 méter magas sziklára épült, egy támfallal kísért kisebb domb védelmében. Az épület vázát készen kapható acél elemekből összeállított keretszerkezet adja, a köztes mezők változatosan komponált tömör, illetve üvegezett kitöltésével. A homlokzat játékosan gazdag kialakításában felfedezhető a De Stijl tengerentúli hatása. A kompozíció a fehér-szürke-fekete tónusok világát a telt színek dinamizmusával ellenpontozza. A főbejárat fölött – merész gesztusként – arany színű panelek láthatók.

A kilátás felőli főépület a tulajdonképpeni családi ház, földszintjén a két szint belmagasságú nappalival, konyhával, étkezővel, az emeleten két hálóval és a hozzájuk tartozó fürdőkkel. A hátsó épületet az iroda- és műhely-funkcióknak szentelték, dupla légterű munkatérrel és a szükséges kiszolgáló egységekkel.

A belső tereket a művészházaspár a vizuális művészetek teljes vertikumát bevonva alakította ki. Az enteriőrök részletgazdag, meleg atmoszférája jól ellensúlyozza a látszó acélszerkezetek hűvös technikai jellegét. A térkapcsolatok, a tolófalak használata és a térhatároló síkok transzparenciája erős japán hatást mutat. A két épülettömeg és a domb támfala által határolt kertrész védett belső udvarként jelenik meg. A házat egy 19. században telepített eukaliptusz fasor kíséri és árnyékolja. A témához különleges adalék a művészházaspár által készített, kortárs zenére komponált 1955-ös Gesamtkunst-film.