Antti Lovag – Palais Bulles de Pierre Cardin

C 17
Antti Lovag – Palais Bulles de Pierre Cardin
típus
hely
dátum

A multikulturális gyökerekkel rendelkező Antti Lovag a ’60-as években kezdett biomorf-organikus lakóhelyekkel foglalkozni. Önmagát hangsúlyozottan nem építésznek, hanem „habitológusnak” nevezte. Alkotói manifesztumában hadat üzent a derékszögeknek, sarkoknak és éleknek, melyeket agresszívnek és természetellenesnek ítélt.

A Pierre Bernard nagyiparos számára tervezett Palais Bulles organikusan „nő ki” a Côte d’Azur vörös szikláiból. A nyaralónak szánt rendhagyó lakóhely additív tömegszervezéssel, hosszú évek alatt nyerte el jelenlegi formáját. A téregyüttes biomorf építészeti nyelve tág asszociációs mezőt nyit, összekötve az archaikus afrikai vernakuláris sémákat a ’60-as, ’70-es években divatos futurisztikus fantáziákkal.

A Palais Bulles téglavörösre festett vasbeton buborékok kötetlenül egymásba kapcsolt rendszere, amely szinteltolásaival könnyedén követi a terep geometriáját. A nyaralókomplexum 1200 négyzetméternyi beépített lakóteret tartalmaz, nappalikkal, 10 hálóval és a szükséges kiszolgáló funkciókkal. A dinamikusan egymásba nyitott tereket Antti Lovag a tengerre nyíló, különleges kilátásra szervezte. A természetes bevilágítást sci-fi-hangulatú kerek nyílászárók, felülvilágítók biztosítják.

Alapkoncepciója szerint a tervező a lakótereket a használók térigényeiből származtatva, belülről kifelé alakította. Ennek ellentmondani látszik az enteriőrök következetlen, sok részletükben megoldatlan jellege.

A luxusingatlan fürdőmedencéket, kisebb vízeséseket, belső kerteket és egy 500 férőhelyes szabadtéri színpadot is magában foglal. A Palais Bulles 1991-ben Pierre Cardin tulajdonába került, jelenleg művészeti galériaként működik.