Adalberto Libera – Casa Malaparte

C 30
Adalberto Libera – Casa Malaparte
típus
hely
dátum
tervező

Nem sokkal azután, hogy Curzio Malaparte író szabadult a Lipari-szigeti fogságból, úgy döntött, hogy házat épít magának Capri szigetén. A tervezéssel előbb a kor egyik leghíresebb racionalista építészét, Adalberto Liberát bízta meg, majd a tervet egy helyi kőműves, Adolfo Amitrano segítségével a saját képére – „casa come me” – alakította.

A 32 méter magas sziklaszirtre telepített ház hosszúkás tömegét a tetőteraszra vezető, karakteres lépcsővel egészítette ki, amelynek egyértelmű előképe Lipari templomlépcsője. A cellás, funkcionalista alaprajzi elrendezést – amely a börtönre emlékeztette – teljesen átalakította, és a homlokzat szigorú ablakkiosztásán is lazított. 

A ház a helyben kitermelt kőből épült, ami logikus lépés a nehezen megközelíthető helyszínen: a sziget felől egy gyalogösvényen át 20 perc séta, vagy jó időben a tenger felől 99 lépcsőfok felfelé. Az eredetileg fehérre festett falakat alig néhány év után a jól ismert vörösre festették.

Az épületet Malaparte a Kínai Népköztársaságra hagyta, ennek ellenére ma az író leszármazottainak tulajdonában van. Nem látogatható, de Jean-Luc Godard 1963-ban bemutatott A megvetés (Le mépris) című filmjén keresztül megismerhető.